ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Η σταθερή οργανωτική ανάπτυξη η κατοχύρωση και σταθεροποίηση του κόμματος στο πολιτικό προσκήνιο, η πραγματοποίηση του πρώτου Συνεδρίου, η ενοικίαση των νέων γραφείων αποτελούν σίγουρα μια σημαντική κατάκτηση.

Ωστόσο χωρίς τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητές μας για ουσιαστική παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις, ανάληψη πρωτοβουλιών, προβολή των θέσεών μας αλλά ακόμη και για την ομαλή λειτουργία του κόμματος.

Οι μόνες πηγές εσόδων είναι οι εισφορές των βουλευτών, των μελών της ΚΕ και οι εισφορές των οργανώσεων του κόμματος.

Για την αντιμετώπιση των αναγκαίων λειτουργικών αναγκών της η Δημοκρατική Αριστερά πραγματοποιεί ετήσια Οικονομική εξόρμηση από 15 Μαΐου μέχρι 30 Απριλίου του 2012.

Παράκληση όσα μέλη και φίλοι της ΔΗΜΑΡ έχουν την δυνατότητα, να δώσουν πάγια εντολή στην τράπεζα τους, για να κατατίθενται έστω και 5 ευρώ τον μήνα ή εφάπαξ ποσό στον λογαριασμό του κόμματος που είναι στα ονόματα των συν/φων Μαυροκεφαλίδη Χρήστου και Χατζησωκράτη Δημήτρη.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 05 4746 592 07

ΙΒΑΝ: GR 9701 1005 4000 0005 4746 592 07

Αθήνα Μάιος 2011 Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Η «λίστα» με τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό

Οικονομικών

Θέμα: Η «λίστα» με τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές
Παρασκευή 14 Οκτ. 2011

Εν όψει της κατάρτισης Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου, έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση,  για δέκατη τέταρτη φορά από το 2009, δέσμη  φορολογικών διατάξεων.  Η γενική πρόθεση για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροκλοπής διατυπώνεται σε όλες τις αιτιολογικές εκθέσεις πανηγυρικά. Τα αποτελέσματα όμως της στέρησης των εσόδων είναι οικτρά,  μακράν των όποιων κυβερνητικών προβλέψεων και σχεδιασμών.
Σε σχέση με τις κατά καιρούς  κυβερνητικές ανακοινώσεις για την πάταξη της  φοροδιαφυγής,  από τη λίστα, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, με τα στοιχεία 6.000 νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες από 150.000 €  έως και 1 δισεκατομμύριο, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι ανάμεσα στις εταιρείες που οφείλουν, υπάρχουν και αρκετές Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη λίστα με τους οφειλέτες, και μάλιστα στις 11 πρώτες θέσεις, περιλαμβάνονται  τέσσερεις Ε.Π.Ε με συνολικές οφειλές περίπου ενός δισεκατομμυρίου τριακοσίων ενενήντα εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στις Ε.Π.Ε., για τις εταιρικές υποχρεώσεις ευθύνεται μόνο η εταιρεία, αλλά υπάρχει και παράλληλη ατομική ευθύνη των εταίρων για χρέη της Ε.Π.Ε. προς το δημόσιο και το ΙΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό της «ποιότητας» των οφειλετών του Δημοσίου, αλλά και της απουσίας δημοσίου ελέγχου, η περίπτωση δύο Ε.Π.Ε., με συναφές επιχειρηματικό αντικείμενο και συσχετιζόμενες  μεταξύ τους και μιας τρίτης με την ίδια διεύθυνση με τις προαναφερόμενες, που και αυτή βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με οφειλές 420 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι προφανές ότι οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες, από παραλείψεις ή αδυναμίες, εσκεμμένα ή μη,  επέτρεψαν να συγκεντρωθούν σε βάθος χρόνου,  μεγάλες  και ανεξήγητες οφειλές, η  είσπραξη των οποίων, σήμερα, εμφανίζεται  προβληματική έως  αδύνατη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πώς είναι δυνατόν Ε.Π.Ε. να οφείλουν τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά; Διενεργείτο έλεγχος από τις αντίστοιχες εφορίες; Πώς εκδίδοντο φορολογικές ενημερότητες; Ποιοί διακανόνιζαν;  Έχουν αναζητηθεί ευθύνες;
Από τις συνολικά ληξιπρόθεσμες οφειλές των 31 δις €,  ποιο είναι το ποσόν το οποίο εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να εισπραχθεί, σε πόσο χρόνο και με ποιες διαδικασίες;
Ο ερωτών βουλευτής

 

Φώτης Κουβέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου